20. svjetsko prvenstvo - Ulyanovsk, Rusija : < : : > : 12 - 19.08.2019. Hrvatska samostrelska reprezentacija nastupa u sastavu:

  • Kadeti; Ivan Borak (SD "Dubrava 1094"), Karla Bartolović (SD "Veliko Trgovišće" i Petar Blagec (SK "Ivanić").
  • Juniori; Martin Oborovečki (SD "Veliko Trgovišće"), Oliver Mofardin (SD "Dubrava 1094") i Josip Novosel (SD "Strijelac" K. Selo).
  • Dame; Valentina Pereglin (SD "Dubrava 1094"), Mihaela Oborovečki (SD "Veliko Trgovišća") i Sanja Komar (PGSD "Zagreb").
  • Muški; Domagoj Pereglin (SD "Dubrava 1094"), Andrej Krstinić (ŠSK "DUB" Malinska) i Marijan Kajfeš (SD "Dubrava 1094") .
  • Senior; Željko Tijan (SD "Dubrava 1094").
  • Vođa puta; Pero Stojnić.
  • Treneri; Branko Pereglin i Damir Oborovečki.
Naslovnica
IAU stranice
Rezultati *Volga kup*

Rezultati *field* - ekipno

Rezultati *field* - bilten
Rezultati *field* - distance, muški
Rezultati *field* - distance, žene
Rezultati *match* - bilten
Foto galerija - *Volga cup*
Foto galerija - otvorenje
Foto galerija - proglašenja
Foto galerija - banket i povratak
Osvojene medalje
Hrvatske kvalifikacije

 

 

 

 

 

 

Hrvatska selekcija na SP 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekipe po kategorijama
Hrvatska reprezentacija - SP  2019.(s lijeva); Oliver Mofardin, Sanja Komar, Ivan Borak, Mihaela Oborovečki, Andrej Krstinić, Valentina Pereglin, Josip Novosel, Domagoj Pereglin, Željko Tijan, Karla Bartolović, Martin Oborovečki, Marijan Kajfeš i Petar Blagec.
Austrija Češka Hrvatska
Finska Švedska Njemačka
Ireland Slovenija Švicarska
Francuska Tajvan Mađarska
Estonija Japan Italija

Trening Valentina i Mihaela 2019html video player by VideoLightBox.com v3.1
Završni treninzi prije SP - Valentina i Mihaela

POVEZNICE NA MEDIJSKE SADRŽAJE SA SP-a

N° 1-7IAU vijesti i reportaže sa SP-a

12.08.2019. Hrvatska reprezentacija stigla je na poprište 20. svjetskog prvenstva samostrelom u ponedjeljak rano ujutro u zračnu luku u Ulyanovsk, grad na obalama Volge, jedne od najvećih euroazijskih rijeka. Nakon carinskih formalnosti te podizanja prtljage shvatili smo da čak šest samostrela nije stiglo sa ostalom prtljagom. Nakon ispunjavanja formalnosti prijave nedostajajućih samostrela, organizator nas je odveo u hotel gdje se je reprezentacija smjestila, a prema dogovoru odmor je trajao do 12:30 kada je bilo okupljanje u predvorju te odlazak na ručak. Nakon ručka sva oprema je transferirana na gradaski stadion "Volga" gdje će se održati natjecanja u field samostrelu dok su discipline meč samostrelom u jednoj od dvorana u Uljanovsku. Nakon sklapanja samostrela izvršili smo tehničku kontrolu opreme i oružja te smo se vratili u hotel i nakon toga na večeru. Natjecanje "Volga cupa" zakazano je za naredni dan u 12:00 sati.

13.08.2019. Tijekom popodnevnih sati prethodnog dana iz zračne luke "Šeremetjevo" (Moskva) stiglo je i ostalih šest samostrela tako da smo ujutro prvo obavili sve tehničke formalnosti pregleda opreme i samostrela koji su stigli i u podne je započelo natjecanje "Volga kupa" sa kvalifikacijama na 50 metara (30 strelica), a nakon toga formiran je poredak i dobiveni su parovi za međusobne mečeve u svih šest kategorija. Nakon eliminacija u borbi za zlatnu medalju kod muških sastali su se dvojica Hrvata, aktualni i bivši svjetski prvaci, Domagoj Pereglin i Andrej Krstinić. Pobjeda je pripala Domagoju Pereglinu sa čistih 6:0. Za treće mjesto snage su odmjerili još jedan Hrvat, Marijan Kajfeš i Čeh Bohumul Korbar. I u ovom meču glatko sa 6:0 pobijedio je Marijan Kajfeš iz Hrvatske.
U ženskoj konkurenciji svjetska i europska prvakinja Valentina Pereglin došla je do finala gdje ju je čekala manje poznata Ruskinja Anna Zhuravleva, koja je u kvalifikacijama imala najbolji rezultat. Zhuravleva je povela nakon dvije serije sa 3:1 i za pobjedu su joj trebala samo dva boda ali je proradila Valentina te je sa dvije jake serije (29, 29) zabilježila pobjedu sa 5:3. U borbi za treće mjesto sastale su se Čehinja Hana Nedelnikova i Ruskinja Olga Klimova. Čehinja je sa čistih 6:0 izborila brončanu medalju.
U juniorskoj konkurenciji u oba polufinala su se sastali hrvatski juniori protiv ruskih juniora. Pobjede su ostvarili Martin Oborovečki i Oliver Mofardin te su se tako sastali u finalu. Bolji je bio Oliver Mofardin sa 5:1 dok je za treće mjesto bolji bio Semen Shcherbakov protiv Valerije Levchenko sa 6:4.
I kod kadeta Hrvatska je imala svo troje svojih kadeta među posljednja četiri. U finale se je plasirao Ivan Borak kojeg je očekivao vrlo jaki Rus Semen Shaburin, osvajač nekoliko kadetskih medalja sa SP i EP. I ovaj puta Shaburin je bio bolji sa 5:1 te je osvojo zlatnu medalju, a u borbi za treće mjesto sastali su se Petar Blagec i Karla Bartolović (oboje Hrvatska). Bolji je bio Petar Blagec sa 6:4 te mu je pripala brončana medalja.
U konkurenciji seniora Hrvatska je imala jednog predstavnika koji je uspio doći u borbu za brončanu medalju te je odmjerio snage sa Njemcem Karl-Ernst Weissmanom i pobijedio sa rezultatom 6:4. Kao uvod u natjecanje svjetskog prvenstva i upoznavanje vremena (a danas je bio snažan vjetar snage 5-7 m/sec), hrvatski strijelci su uzeli čak 9 medalja. Na ovom natjecanju nisu nastupili svi natjecatelji pa će biti zanimljivo vidjeti da li je ovo natjecanje imalo pozitivnog učinka koji će dati kvalitetniji rezultat na SP.

14.08.2019. Srijeda je predviđena za službeni trening i svečano otvorenje koje je zakazano za 19:30 sati na stadionu sa bogatim programom otvaranja, upravo onakvim kako ga znaju organizirati Rusi. Trening je započeo točno u zakazano vrijeme i trajao je prema satnici, a zatim je naša reprezentacija otišla u hotel (koji je inače oko 500 metara od stadiona) te je nakon toga, prema protokolu, krenula na mjesto otvaranja svjetskog prvenstva na gradskom trgu. Uz nazočnost osoba iz visokih političkih krugova ulyanovske oblasti te grada Ulyanovska, održan je i prekrasan čin otvorenja uz program koji su organizirali domaćini ovog SP-a. Šest zaslužnih sportaša iz tri zemlje, među kojima je bila i Valentina Pereglin iz Hrvatske, te domaćina Rusije, zastavu IAU pronijeli su preko trga i postavili na jarbol, a nakon toga i podignuli na isti uz zvukove ruske himne uz izvođenje orkestra ruske vojske. U svečanom mimohodu svih sudionika hrvatsku zastavu nosio je Domagoj Pereglin, višestruki svjetski i europski prvak samostrelom. Nakon programa domaćini su priredili i veliki vatromet ćime je završila svečanost otvaranje 20. svjetskog prvenstva samostrelom. Ruska televizija zabilježila je ovaj događaj, a što možete pogledati na ovoj poveznici. Na IAU stranicama nalazi se pet minutna reportaža sa prvenstva.

HRVATSKOJ EKIPNO 3 ZLATNE I JEDNA SREBRNA MEDALJA

15.08.2019. Nakon svečanog i prelijepog otvorenja 20. svjetskog prvenstva samostrelom započela su i natjecanja u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Prvoga dana gađano je ekipno natjecanje, a rezultat svakog pojedinca prenosi se u pojedinačnu konkurenciju. Hrvatska je zabilježila ponovno odličan uspjeh osvajanjem četiri ekipne medalje od čega su tri zlatnoga, a jedna srebrnog sjaja. Muška reprezentacija nakon četiri godine ponovno je uspjela preuzeti titulu od reprezentacije Njemačke dok ženska reprezentacija ne zna za poraz već dugi niz godina i bez obzira što je od stare garde ostala jedino Sanja Komar. Juniori su osvojili treće zlato, a kadeti su srebrni (iza reprezentacije Rusije).
U pojedinačnoj konkurenciji kod muških vodi Domagoj Pereglin (870 krugova) ispred Andreja Krstinića (869) i Stefena Hillenbranda (868) iz Njemačke. Kod žena povela je aktualna svjetska prvakinja Valentina Pereglin sa 869 krugova, druga je Mihaela Oborovečki (853 kruga), a treća je Njemica Ina Schmidt (850), inače višestruka svjetska i europska prvakinja. Kod juniora u vodstvu je Francuz Clement Agaut (850 krugova) ispred Martina Oborovečkog (847) i Olivera Mofardina (831). Kod kadeta u vodstvu je Semen Shaburin (846) iz Rusije, drugi je Ilia Sergeev, također iz Rusije (832), a treći Ivan Borak (827) iz Hrvatske. Sutra su na rasporedu pojedinačna natjecanja, a u subotu finala.

16.08.2019. Nastavljena su natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji, a nakon natjecanja održana su i proglašenja rezultata po distancama na 65, 50 i 35 metara u jedinstvenoj muškoj i ženskoj konkurenciji. Nakon drugoga dana natjecanja hrvatski strijelci ulaze u sutrašnja finala sa mogućnošću osvajanja čak osam pojedinačnih medalja (od 18 mogućih koliko će ih se dijeliti). U muškoj konkurenciji Andrej Krstinić je u vodstvu (1.734 kruga), drugi je Domagoj Pereglin (1.723 kruga), a treći je Steffen Hillenbrand (Njemačka). U finale muških će i Marijan Kajfeš kao sedmoplasirani. U ženskoj konkurenciji u finale će kao prvoplasirana Valentina Pereglin (1.719 krugova), druga je Mihaela Oborovečki (1.696 krugova), a na trećem mjestu je Sanja Komar sa 1.692 kruga koliko ima i četvrtoplasirana Njemica Ina Schmidt, inače, uz Branku Pereglin, sigurno najbolja od ženskih strijelaca samostrelom field u povijesti.
U juniorskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Martin Oborovečki (1.696 krugova), na drugom mjestu je Oliver Mofardin (1.655 krugova), a na trećem Francuz Clement Agaut (1.653 kruga). Josip Novosel je na 5. mjestu sa 1.609 krugova.
U kadetskoj konkurenciji na prvoj poziciji je Rus Semen Shaburin sa 1.681 krugom, drugi je Ivan Borak (1.658 krugova), a na trećem mjestu je Ilia Sergeev (Rusija). Karla Bartolović je četvrta sa 1.632 kruga, a debitant Petar Blagec je sedmoplasirani sa 1.613 krugova.
U konkurenciji seniora jedini naš predstavnik Željko Tijan ostvario je osmi rezultat sa 1.603 kruga te će i on biti u sutrašnjem finalu ali sa malim izgledima za bolji plasman.
Nakon meča održana su i proglašenja najboljih strijelaca po distancama (65, 50 i 35 metara) u muškoj i ženskoj konkurenciji iz svih kategorija: Hrvatska je osvojila ukupno 4 zlatne medalje (Andrej Krstinić na 50 i 65 metara, Mihaela Oborovečki na 35 metara i Sanja Komar na 50 metara), zatim 3 srebrne medalje (Valentina Pereglin na 35 i 65 metara te Domagoj Pereglin na 35 metara). Osvojene su i 2 brončane medalje (Domagoj Pereglin na 50 i Marijan Kajfeš na 65 metara). Sutra su na rasporedu finalna natjecanja te proglašenja u pojedinačnoj konkurenciji.

HRVATSKOJ TRI ZLATNE, ČETIRI SREBRNE I JEDNA BRONČANA MEDALJA POJEDINAČNO!

17.08.2019. Nakon finalnih mečeva field samostrelom Andrej Krstinić (muški), Valentina Pereglin (žene) i Martin Oborovečki (juniori) osvajači su naslova svjetskih prvaka. Srebrne medalje osvojili su: Domagoj Pereglin (muški), Mihaela Oborovečki (žene), Oliver Mofardin (juniori) te Ivan Borak (kadeti) dok je Sanja Komar (žene) osvojila brončanu medalju. Sve tri hrvatske seniorke tako su se popele na pobjedničko postolje, a to im je pošlo za rukom još i 2000. godine (Novi Zeland) i 2004. godine (Češka).

Prve su na finalnu liniju već u 9:00 sati stale seniorke, a zatim u 10:00 sati i seniori. Kod seniora Hrvatska je imala samo jednog strijelca, Željka Tijana, a nakon finalnog gađanja završio je na 8. mjestu.

Kadeti su nastupili u 11:00 sati, a Hrvatska je imala Ivana Boraka među prvom trojicom finalista, a koji je imao malu prednost ispred trećeplasiranog Ilie Sergeeva iz Rusije. Uvjerljivo je vodio Semen Shaburin (Rusija) pa je bilo teško očekivati da će izgubiti prednost. Nakon deset hitaca Rus Sergeev uhvatio je našeg Ivana Boraka pa se pristupilo gađanju dodatne strelice. Jače živce i veću koncentraciju imao je Ivan Borak koji je pogodio 10, a Rus Sergeev 9 pa je tako prvak svijeta Shaburin (RUS), doprvak je Ivan Borak, a brončana medalja pripala je Sergeevu (RUS). Karla Bartolović zadržala je svoje 4. mjesto, a Petar Blagec 7. mjesto.

Točno u podne započeo je finalni susret juniora. U debelom vodstvu bio je Martin Oborovečki (HRV), drugi je bio Oliver Mofardin (također HRV), a treći Francuz Clement Agaut. Upravo takvim poretkom završilo je i finale juniora dok je naš treći član juniorske ekipe, Josip Novosel, osvojio 5. mjesto.

Sa velikim zanimanjem očekivalo se je finale žena. Uvjerljivo je vodila Valentina Pereglin, ali su za ostale dvije medalje konkurirale tri natjecateljke. Na drugom mjestu kvalifikacija bila je Mihaela Oborovečki, a četiri kruga iza nje poravnate su bile dvije super iskusne natjecateljke, Njemica Ina Schmidt, inače višestruka svjetska i europska prvakinja te Hrvatica Sanja Komar, osvajačica većeg broja medalja sa istih natjecanja. Poslije početne treme i dvije devetke drugoplasirana Oborovečki nastavila je gotovo besprjekorno gađati te je sigurno stigla do srebra. Sanja Komar je napravila najbolji rezultat finala svih natjecatelja (99 krugova) te je dohvatila brončanu medalju, dok je Ina Schmidt po drugi puta u svojoj karijeri ostala bez medalje na jednom velikom natjecanju.
Finale u muškoj konkurenciji nudilo je uzbuđenja za plasman od 6-8. mjesta gdje su razlike bile minimalne. Zlatna medalja vrlo lagano završila je u rukama Andreja Krstinića (Hrvatska), drugi je bio dosadašnji svjetski prvak Domagoj Pereglin, a treći Steffen Hillenbrand iz Njemačke. Marijan Kajfeš na kraju je dobrim finalom preskočio Rusa Sergeya Tatarchuka i zauzeo 6. mjesto. Novi svjetski prvak je Andrej Krsinić, srebrni je Domagoj Pereglin, a brončani je Steffen Hillenbrand iz Njemačke.
Na kraju svih finala, podjela medalja i izvršenih doping kontrola, domaćin je organizirao zanimljivo natjecanja sa po tri ekipe (svaka ekipa tri strijelca) u samostrelskom sportu te streličarskom sportu (luk i strijela). Gađalo je je štafetno, svaki strijelac sa po tri strelice te na kronometar (po 20 metara trčanja i gađanja). U borbi za treće mjesto sastali su se strijelci samostrelom te lukom i strijelom na 50 metara. Pobjeda je pripala strijelcima samostrelom, a nakon toga došao je na red susret za zlatnu medalju. Za samostrelsku ekipu nastupila je međunarodna ekipa sastavljena od brata i sestre Domagoja i Valentine Pereglin te svjetskog kadetskog prvaka Rusa Semena Shaburina. Protivnici su im bili reprezentativci Rusije u gađanju lukom i strijelom. Uvjerljiva pobjeda pripala je ekipi samostrelom koji su imali bolji rezultat gađanja kao i bolji vremenski rezultat. Inače je ovo natjecanje na stadionu *Volga* u Ulyanovsku gledao lijepi broj gledatelja koji su zdušno navijali za svoje favorite ove dinamične i interesantne discipline, a koja bi mogla postati i nova službena disciplina na SP i EP.

IZLET I BANKET SA PROGRAMOM U ŠPORTSKOJ DVORANI

18.08.2019. Dan nakon posljednjeg natjecateljskog dana organizator je sve sudionike prvenstva odveo preko rijeke Volge u izletište Arhangelskovska "Sloboda". Uz zabavni program u izletištu, strijelci su imali i neizostavno kupanje, ovaj puta u rijeci Volgi, a čime su nastavili tradiciju kupanja u hladnim Ruskim vodama. Nakon izleta strijeci su se spremili za banket koji je održan u velikoj Palači sporta "Volga-sport-arena". Uz strijelce i uzvanike u dvorani je održana svečanost zatvaranja prvenstva uz program odličnih izvođača. Organizator je na pozornicu pozivao sve reprezentacije sa osvajačima medalja te su u čast osvajača zlatnih medalja ješ jednom intonirane himne zemalja. Hrvatska je po ukupnom broju zlatnih medalja osvojila drugo mjesto, odmah iza domaćina Rusije, ali treba reći da hrvatska reprezentacija nije imala predstavnika u disciplini "Match". U ovoj disciplini ima dosta više disciplina od "Field" discipline pa i to govori o snazi ove hrvatske vrste. Poslije službenog dijela održan je dvosatni koncert, a u čast sudionika prvenstva, ruske grupe "Disko Anarhija". U dvorani je bilo vrlo veselo i bučno, a domaćini su uspjeli prodati blizu 3.000 karata tako da je dvorana bila na tribinama gotovo popunjena dok su svi mladi bili u dvorani na podiju i plesali uz glazbu navedene grupe.
Ujutro 19.08.2019. oko 03:30 hrvatska reprezentacija krenula je put zračne luke u Ulyanovsku te dalje prema Moskvi i Zagrebu.
U Zagreb je reprezentacija stigla oko 12 sati, a u zračnoj luci je bio priređen doček od strane općine Dubrava, HOO-a, HSS-a te rodbine i prijatelja, a sve su zabilježile i kamere Sportske televizije te drugih državnih i lokalnih glasila koja su prenjela ovaj uspjeh samostrelske reprezentacije diljem Hrvatske.