Dobrodošli!

iconOvo su stranice Streljačkog društva "Dubrava 1094". Adresa: Braće Radić 2, Dubrava 10342 OIB:75436779352
mail adresa društva:

TRENERI DRUŠTVA:
BRANKO PEREGLIN
, RADNIČKA 132, 10 342 DUBRAVA - VIŠI SPORTSKI TRENER STRELJAŠTVA (Kineziološki fakultet)

DEJAN DLESK, ANTE STARČEVIĆA 16, 10 342 DUBRAVA - TRENER STRELJAŠTVA (Olimpijska akademija)

SUCI SA SUDAČKOM LICENCOM U DRUŠTVU:
ŽELJKO TIJAN, – MEÐUNARODNI SUDAC SA “B” ISSF LISTE (LICENCE)
BRANKO PEREGLIN, – REPUBLIČKI SUDAC SA “C” LISTE (LICENCE)

SUDAC ZA SAMOSTREL FIELD
DEJAN DLESK,– REPUBLIČKI SUDAC SA “E” LISTE (LICENCE)


SD "DUBRAVA 1094"

icon Streljačko društvo "Dubrava 1094" osnovano je 21.05.1980. godine pod imenom "Gramip". Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je tada gospodin Ivica Mateuš iz Dubrave, u to vrijeme vrlo aktivan u društvenom životu Dubrave, a posebno u vatrogastvu koje je tada imalo najveću razinu aktivnosti. Društvo je djelovalo u okviru sportskog društva "Gramip", a i sjedište mu je bilo u krugu istoimenog poduzeća koje ga je pomagalo financijski. Ime je društvo promijenilo 20.05.1994. godine u sadašnji naziv. Broj iza imena Dubrava (1094) je godina prvog spominjanja Dubrave u pisanim dokumentima.

MJESTO DUBRAVA

icon Mjesto DUBRAVA spominje se prvi puta 1094 godine kada je ugarski kralj Ladislav osnovao biskupiju zagrebačku te joj među ostalim dobrima poklonio i Dubravu. Bio je to od tada biskupski grad koji su opasali zidinama te podigli u njemu kaštel gdje su često nalazili sigurno utočište od Turaka. Tu je izabran (06.01.1527.) Ivan Zapolja za hrvatskoga kralja. Tu je povremeno stolovao i hrvatski Sabor. Danas je to općinsko središte, a kao što je to i bilo do 1963. godine, sa nešto više od 5 000 stanovnika. Dubrava se nalazi u Zagrebačkoj županiji na granici Moslavine i Prigorja, a susjedna su mu mjesta; zapadno - Vrbovec - 12 km., jugoistočno - Čazma - 13 km, jugozapadno - Ivanić Grad - 22 km i sjeveroistočno - Bjelovar - 28 km.

Rad i rezultati SD "Dubrava 1094"

Društvo su vodili, uz već spomenutog prvog predsjednika Ivice Mateuša, i sljedeći predsjednici: Branko Sever (sada pokojni), Branko Pereglin, Darko Hrastovec (također pokojni) koji je na čelnoj funkciji bio dva mandata, Branimir Katalenac do početka dužnosti Načelnika općine Dubrava te Marijana Kozumplik Kemenović (u aktivnoj funkciji). Kroz društvo je prošlo do kraja 2017. godine preko 330 članova od čega više od 4/5 aktivnih strijelaca. Prvu medalju za Društvo osvojila je muška ekipa 26.07.1980. u gađanju malokalibarskom puškom, 20 ležeći, na prvenstvu općine te Branko Pereglin pojedinačno na istom natjecanju. Prvu medalju na prvenstvu bivše države zračnom puškom, i to srebrnu, osvojila je Branka Pereglin u juniorskoj konkurenciji 1984. godine u Zenici (BiH), a Branka je osvojila i prvu medalju samostrelom na prvenstvu svijeta (srebrnu ekipnu) 1994. godine u njemačkom Wiesbadenu. Do danas, (kraj 2017. godine), strijelci "Dubrave 1094" su osvojili ukupno više od 2.000 medalja na svim razinama natjecanja i svim vrstama oružja kojima nastupaju (zračna, vojnička i malokalibarska puška, zračni i MK pištolj te samostrel field). Isto tako Društvo je dalo ukupno 17 državnih reprezentativaca u disciplini samostrel field koji su na svjetskim i europskim prvenstvima osvojili više od 130 medalja, pojedinačno i kao članovi reprezentativne ekipe! Isto tako osvojene su 2 medalje zračnim pištoljem (obje Valentina Pereglin) na europskim prvenstvima, a iz društva je u ovoj disciplini troje strijelaca nastupalo za državnu reprezentaciju. U društvu je 10 strijelaca osvojilo najvišu streljačku titulu - "MEDUNARODNI MAJSTOR STRIJELAC".

Povijesne prve fotografije iz streljačkog života u Dubravi.

Prve fotografije koje potjeću iz 60-tih godina 20. stoljeća, a prikazuju prve treninge i natjecanja na kojima su sudjelovali strijelci iz Dubrave. Fotografije su vlasništvo Stjepana Petrovčića koji ih je ustupio za objavu na ovom portalu. (klikom na fotografiju moguće je njeno povećanje)