Slide #1 image

Izbor Nanjinga za domaćina

Nanjing, grad u Narodnoj Republici Kini dobio je domaćinstvo odlukom IOC-a (Međunarodnog olimpijskog komiteta). Druge olimpijske igre održati će se od 16-28.08.2014. Nanjing (ili Nanking) je glavni grad kineske provincije Jiangsu i bivši je glavni grad Kine (njegovo ime u prijevodu znači "Južna prijestolnica") i jedan je od najstarijih u istočnoj Kini. Ako želiš saznati više klikni na ovaj link. Moto drugih olimpijskih igara mladih (II. Youth Olimpic Games) je "Dijelimo Igre, dijelimo snove".

Slide #2 image

Borna Petanjek, zračna puška

Borna Petanjek rođen je 26.03.1998. godine. Član je streljačkog društva "Duga Resa" iz Duge Rese. Osnovna disciplina mu je zračna puška, a trenira ga Ivan Maraković, dok je na kvalifikacijama za II. olimpijske igre mladih 28.02.2014. u Moskvi osvojio je 2. mjesto i izborio plasman u Nanjing (Kina).

Slide #3 image

Ivana Babić, zračna puška

Ivana Babić rođena je 14.02.1996. godine. Članica je streljačkog društva "Podravka" iz Koprivnice, a osnovna disciplina joj je zračna puška. Trenira je Renato Kovačić. Na kvalifikacijama za II. olimpijske igre mladih 01.03.2014. u Moskvi osvojila je 1. mjesto i izborila plasman u Nanjing (Kina).

NextPrev

Osnovni podaci

Dobro došli na stranicu posvećenu drugim olimpijskim igrama mladih koje će se održati u kineskom gradu duge povijesti i dugogodišnjem glavnom gradu Kine, Nanjingu, kojeg još zovu "Južna prijestolnica". Grad ima oko 7,5 milijuna stanovnika i ekonomski je razvijen gledano i u svjetskim okvirima. Nema sumnje da će Nanjing biti dobar domaćin mladim sportašima svijeta za što se uvelike spremaju. Na olimpijskim igrama mladih može sudjelovati maksimalno 3.600 mladih sportaša u 26 olimpijskih sportova te do 1.500 službenih osoba (trenera, liječnika, masera te vodstva puta).
Streljački sport će biti zastupljen sa ukupno 80 strijelaca podijeljen u dvije streljačke discipline i dvije kategorije (djevojke i momci), dakle po 20 strijelaca po kategoriji i disciplini i to samo zračnom puškom i zračnim pištoljem. Svaka zemlja može u pojedinoj kategoriji imati najviše jednog strijelca, a novost u odnosu na prve olimpijske igre, koje su održane u Singapuru, je da je uvedena još jedna disciplina i to disciplina mješovitih parova (muško i žensko) u svakom oružju (zračna puška i zračni pištolj). Princip je u ovim disciplinama da se poslije završetka individualnih natjecanja formiraju parovi i to tako da prvoplasirani u muškoj konkurenciji (recimo zračnom puškom) formira par sa dvadesetoplasiranom (posljednjom) u ženskoj konkrenciji (bez obzira iz koje su zemlje), zatim drugoplasirani sa devetnaestoplasiranom i tako redom. Niže na linku nalaze se pravila.
Postoji još jedna bitna novost u odnosu na prve olimpijske igre mladih, a to je da će umjesto mogućnosti kvalifikacija za OIM koju su imali samo strijelci starosti 17 i 18 godina, sada to pravo imati svi mladi strijelci u kompletnom četverogodišnjem ciklusu. Znači, na 2. OIM će se moći kvalificirati strijelci rođeni od 01.01.1996. do 31.12.1999. godine uz uvjet da na kvalifikacijama za Europu budu plasirani među prvih šest zemalja po disciplini (ukupno ima 6 kvota). Za ostala pojašnjenja niže su postavljeni linkovi na dokumente koji su u originalu, dakle na engleskom jeziku.

Dokumenti ISSF-a i IOC-a

Ostale informacije

Dodatne kvote u rukama drži ISSF/IOC, a dobiti će ih strijelci iz zemalja koje nemaju niti jednog predstavnika na OIM kao i oni koji su bili plasirani neposredno iza onih koji su kvote osvojili direktno na kvalifikacijama. Desno su hrvatski strijelci sa kvotama za OIM.
Klikom na logo Nanjinga možete posjetiti stranice domaćina OIM i pratiti najnovija događanja.